Let’s Start Business met Aukje Koolen

Welkom bij de Let’s Start Business Podcast. In deze podcast heb ik het met mijn gasten over het moment dat zij startten met ondernemen. Hoe kregen zij het voor elkaar om in zichzelf te gaan geloven? Waar liepen zij tegenaan en wat waren de grootste angsten en twijfels? Ik hoop dat deze inspirerende vrouwen je kunnen inspireren en motiveren.

Het ondernemersverhaal van Aukje Koolen

“Ik ben Aukje, 24 jaar en interieurontwerper. Ik help mensen die een huis willen bouwen of verbouwen, dit doe ik sinds 1,5 jaar. Vaak hebben deze mensen al helder wat hun wensen zijn en veel opgezocht op Pinterest, maar lukt het ze niet om dit om te zetten in een plan. Ik help ze om hun droominterieur te realiseren.

Ik begon op het MBO met een opleiding Interior & Design, daarna ging ik echt door in interieur. Ik volgde een interieuropleiding (HBO) in Mechelen, België. Toen was de keuze: verder studeren of werken. De vrijheid van het ondernemerschap sprak me aan. Op stages kon ik nooit mijn creativiteit kwijt, miste ik klantencontact en projecten van A tot Z. Mijn vader zei: “Aukje, waarom begin je niet voor jezelf?!” Tja, waarom niet? Dat ben ik toen gaan doen.

Wat ik nodig had om te kunnen starten? Niet veel… Ik had mijn laptop en programma’s en ik kon beginnen. Ik ben meer gaan leren over het ondernemerschap, waaronder de Young Lady Business Academy. Daarnaast ben ik bij veel interieur bouwers en architecten langs gegaan om een praatje te maken en vragen te stellen. Iedereen wilde me helpen. 

Toen ik net startte had ik geen twijfels, ik begon gewoon. Maar op den duur kwam ik voor lastige keuzes te staan. Ondernemen is veel meer dan gewoon je opdrachten goed doen. Denk aan marketing, verkopen, het hele plaatje. Hoe langer je bezig bent, hoe meer je daarover gaat twijfelen. Dat was ook de reden voor mij om met Iris te gaan werken en Let’s Start Business te volgen.

Hoe meer opdrachten ik kreeg, hoe meer ik zag dat niet alle opdrachten mijn ding waren. Ik kreeg veel losse opdrachten, maar nooit grote projecten. Ook vroeg ik stiekem te weinig geld voor mijn dienst, puur omdat ik het heel leuk vond. Maar ik realiseerde me dat dit anders moest, omdat ik hier mijn fulltime baan van wilde maken.

Als ik kijk wat ik geleerd heb door mijn bedrijf? Heel veel! Ook los van mijn vak. Je leert gewoon de hele wereld kennen. Zoveel had ik in loondienst nooit kunnen leren.  Het is gewoon super gaaf! Heel moeilijk, maar overal is wel een oplossing voor. Door mijn bedrijf heb ik veel meer zelfvertrouwen. Ik heb mezelf op zoveel vlakken ontwikkeld. Je leert jezelf kennen en hebt ontzettend veel overwinningen.

In mijn ideale werkweek besteed ik veel tijd aan de lopende projecten. Dat wissel ik af met klanten bezoeken, naar beurzen gaan, samenwerkingen zoals deze podcast, noem maar op. Die diversiteit vind ik super leuk. Omdat ik een creatief vak heb, is voor mij vrijheid erg belangrijk. Ik werk pas aan een project wanneer ik een idee heb, anders ga ik eerst iets anders doen. Als ik in loondienst was gegaan, had ik 8 uur lang ideeën moeten oprakelen.

Ik ben dus creatief maar ook praktisch. Wanneer de klant bepaalde wensen heeft, zet ik ze om in een plan en ontwerp. Het is een kwestie van puzzelen. En natuurlijk maak ik ook gebruik van Pinterest om ideeën te verzamelen. Niet zozeer om iets te kopiëren, maar wel om dingen te verzamelen die ik om kan zetten in mijn eigen ontwerp.

Waar ik het meest trots op ben? Dat ik, met name sinds het laatste half jaar, het geloof in mezelf heb. Onze samenwerking is echt een kantelpunt geweest. Dat wij samen een nieuw aanbod hebben ontwikkelt gaf hierin de doorslag. Nu alles duidelijk is loopt mijn bedrijf als een trein. Een van mijn droomprojecten was een nieuwbouwhuis waarbij de architect de buitenkant heeft ontworpen. Voor de complete binnenkant werd ik ingeschakeld en kreeg ik volledig de vrije hand. Het was zo gaaf dat deze klant mij de verantwoordelijkheid gaf om het interieur te ontwerpen. Ik kreeg het volledige vertrouwen en ze gaven zelf ook aan dat ze geen moment spijt hebben gehad.

In de toekomst wil ik graag nog meer projecten. En waarschijnlijk blijf ik op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Een jaar geleden zou ik gezegd hebben dat ik graag lekker in mijn vel wil zitten. Maar dat zit ik nu! Ik ben super blij met wat ik tot nu toe bereikt heb.

Doe wat je wilt doen en laat je niet tegenhouden door anderen. Ik hoorde vooraf ook “Ben je nu al begonnen?” “Kun je niet beter eerst werk zoeken?” “Moet je niet eerst meer ervaring op doen?” Daardoor laat je jezelf tegenhouden en ga je twijfelen. Weet dat je het kunt als je het echt wilt. Ga er dan voor. Als je alleen al met de gedachte speelt om een bedrijf te starten, dan zou ik zeggen: probeer het gewoon!

Het leuke is: ik ben nu alles in één. Ik ben marketeer, ontwerper, social media expert, verkoper, presentator. Alles kom je tegen en dat is leuk. Er zijn altijd wel dingen waar je jezelf in kunt ontwikkelen.”

Wil je Aukje volgen?
Dat kan via Instagram, Facebook, LinkedIn en haar website

Deze podcast is een initiatief van Iris van Heugten. Als merkstrateeg heeft zij al tientallen ondernemers geholpen om hun bedrijf naar een hoger niveau te brengen. Maar het is haar missie om dat voor iédereen mogelijk te maken. Daarom heeft ze het Let’s Start Business programma ontwikkelt, speciaal vrouwen die een bedrijf willen starten. En dan met name voor diegene die niet eerst jaren willen aanrommelen, maar het in één keer goed willen doen. Die gaan voor succes. Want ook Iris stond eens op het punt dat alles nog nieuw was. En zoals ze zelf zegt: ‘Wat had ik graag iemand gehad die ik vertrouwde en mij precies de weg kon wijzen…’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven