Let’s Start Business met Charlotte Somers

Welkom bij de Let’s Start Business Podcast. In deze podcast heb ik het met mijn gasten over het moment dat zij startten met ondernemen. Hoe kregen zij het voor elkaar om in zichzelf te gaan geloven? Waar liepen zij tegenaan en wat waren de grootste angsten en twijfels? Ik hoop dat deze inspirerende vrouwen je kunnen inspireren en motiveren.

Het ondernemersverhaal van Charlotte Somers

“Ik ben business- en marketingcoach voor salons. Ik coach salons hoe zij meer klanten, meer vrijheid en meer omzet kunnen creëren in hun salon.

Een aantal jaren geleden ben ik een salon gestart, een nagel salon. Die salon begon al snel goed te lopen. Als marketeer en business innovator werkte ik naast mijn salon op een reclamebureau.

Ik werkte super veel. Als ik in mijn salon bezig was vond ik dat super leuk, maar bij het reclamebureau had ik het echt niet naar mijn zin. Ook nadat ik een andere functie had geprobeerd merkte ik: ‘dit is het niet’. Maar wat dan wel? Geen idee.

De gedachte ‘je bent nog zo jong en dit hoort erbij’ hield me klein, waardoor ik best lang op dat punt ben blijven hangen. Ondertussen zag ik zoveel kansen voor salons, die de ondernemers zelf niet zagen. Dat vond ik echt sonde! En met dat idee liep ik eigenlijk altijd wel rond. Alleen ik deed op dat moment nog alles volgens het boekje. Dus je gaat studeren, zoekt een mooie baan en als je dan op een dag goed genoeg bent dan begin je misschien voor jezelf. Óóóóit…

En toen ging ik bij mezelf na: ‘Ja maar Charlotte, als je nu niet voor jezelf gaat kiezen, wanneer komt dat moment dan wel?’ Straks zijn er wel weer andere dingen waardoor het niet goed uitkomt. Dat perfecte moment komt eigenlijk nooit. Maar toch vond ik het super spannend! Want ik was super jong en was ik wel goed genoeg…?

Van de ene op de andere dag was ik er he-le-maal klaar mee en zegde ik mijn baan op.

De twijfels die ik vooraf had:

  • Doe ik het wel goed?
  • Als het niet lukt, heb ik dan een gat op mijn CV?
  • Wat als het niet lukt?
  • Wat als mij inkomen wegvalt?
  • Hoe ga ik mijn idee tot een succes maken?
  • Charlotte, je bent helemaal gek, wat ga je nou doen!?
  • Kan ik dit wel? Weet ik wel genoeg? Ben ik al goed genoeg in mijn vak?
  • Wat kan iemand van mij leren?
  • Kan ik mijn onzekerheid aan de kant zetten?

Om te starten had ik weinig nodig. Eigenlijk alleen mijn laptop, maar die had ik al. Wél heb ik geïnvesteerd in een coach. Ik merkte dat, als ik het zelf zou doen, mezelf klein zou houden. Ik wilde niet zomaar half beginnen met wat losse flodders, maar het in één keer goed aanpakken. Ik heb iemand in de hand genomen die mij verder kon helpen. Samen met haar heb ik een helder bedrijfsconcept ontwikkelt. Wat ga ik doen? Wie ga ik helpen? Waarmee kan ik helpen? Dat heb ik scherp gekregen. Doordat ik dat helder had kon ik een (online) netwerk opbouwen en kreeg ik ook de eerste klanten.

Wat er veranderd is? VEEL. Ik heb nooit één dag spijt gehad dat ik mijn baan heb opgezegd. Terwijl ik echt van ver kwam, ik vond het dood eng! Ik vind het niet erg om regels van anderen te volgen, maar nu bepaal ik ze zelf. Ik deel mijn eigen tijd in. Ik werk op een manier waar ik achter sta. Ik ben erachter gekomen waar ik in geloof en die visie kan ik nu op andere mensen overbrengen. Als ik uitzoom en bedenk wat me allemaal is gelukt ben ik echt trots!

Omdat ik weet hoe het is om ‘opgehokt’ te zijn op kantoor, zo voelde ik me letterlijk, is die vrijheid nu super belangrijk voor me. Van 9 tot 5 werkt voor mij echt averechts. Ik weet nu dat als je iets kunt doen wat jij leuk vind en daar voldoening uit kunt halen, dat het dan niet als werken voelt. Ook als ik in een hele drukke periode zit ervaar ik veel minder druk dan tijdens de periode in loondienst.

Het meest trots ben ik op het feit dat ik me niet langer heb laten tegenhouden, maar toch de stap heb genomen om het te doen. En daarnaast dat ik het in één keer goed heb aangepakt, door begeleiding in te schakelen. Ook al kreeg ik echt wel buikpijn van de investering en twijfelde ik of ik het niet gewoon eerst zelf moest proberen. Als ik nu zie wat investeren en geloven in mezelf me heeft opgeleverd… Doordat ik die stappen heb genomen heb ik nu in een half jaar zoveel neergezet.

Mijn grootste inzicht: hoe spannend je het ook vindt, als je érgens maar het gevoel hebt dat je ervoor wilt gaan en dat je niet kunt loslaten, DOE HET GEWOON. Durf te gaan! Je komt er wel.

Twijfel je nog? Je kunt nooit super ver vooruit krijgen. Die zekerheid kan niemand je geven. Maar maak de afweging of je nu gelukkig bent en waar je uiteindelijk wilt staan. Ook als je dat nog niet precies weet: geloof in jezelf en dat jij het verschil kunt maken. En investeer in de juiste begeleiding. Want dan kun ook jij iets ontwikkelen waar je gewoon echt voldoening uit kunt halen.

En je denkt vast: ‘die Charlotte is echt gek, die zegt gewoon haar baan op’. Maar geloof me, de enige manier om succesvol te worden is er volledig voor gaan. Natuurlijk is het spannend en komt het juiste moment nooit. Maar jij bent de enige die voor verandering kan zorgen.”

Charlotte volgen?
Dat kan via Instagram, Facebook en de website van NXT Level Salon.

Deze podcast is een initiatief van Iris van Heugten. Als merkstrateeg heeft zij al tientallen ondernemers geholpen om hun bedrijf naar een hoger niveau te brengen. Maar het is haar missie om dat voor iédereen mogelijk te maken. Daarom heeft ze het Let’s Start Business programma ontwikkelt, speciaal vrouwen die een bedrijf willen starten. En dan met name voor diegene die niet eerst jaren willen aanrommelen, maar het in één keer goed willen doen. Die gaan voor succes. Want ook Iris stond eens op het punt dat alles nog nieuw was. En zoals ze zelf zegt: ‘Wat had ik graag iemand gehad die ik vertrouwde en mij precies de weg kon wijzen…’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven