Let’s Start Business met Eva Dekkers

Welkom bij de Let’s Start Business Podcast. In deze podcast heb ik het met mijn gasten over het moment dat zij startten met ondernemen. Hoe kregen zij het voor elkaar om in zichzelf te gaan geloven? Waar liepen zij tegenaan en wat waren de grootste angsten en twijfels? Ik hoop dat deze inspirerende vrouwen je kunnen inspireren en motiveren.

Het ondernemersverhaal van Eva Dekkers

“Ik ben Eva, fotograaf en vormgever. Dit is voor mij iets heel nieuws, ik heb nog nooit mijn verhaal gedeeld in een interview of podcast. Ik heb een opleiding gevolgd in vormgeving, maar mijn passie is fotograferen. Die twee heb ik samen gebracht in mijn bedrijf.

In 2014 ben ik afgestudeerd. De dag na het afstuderen schreef ik me direct in bij de KvK. Tijdens mijn studie was ik al bezig met campagnes voor klanten, dus ik wist toen al dat ik wilde ondernemen. Ik had 0 twijfels, ik deed het gewoon. Ik had geen idee wat het me zou brengen of wat het überhaupt in zou houden om te ondernemen. Maar ik ben gewoon in het diepe gesprongen.

Vanuit de KvK en mijn omgeving kreeg ik vragen als: ‘Weet je het wel zeker? Wat ga je verdienen?’ Eerlijk gezegd had ik daar helemaal niet over nagedacht. Maar ik wist: dit gaat goed komen!

Ik heb naast mijn bedrijf een aantal bijbaantjes gehad, zodat ik kon investeren in mijn bedrijf. Op den duur liep ik er steeds tegenaan dat ik daardoor tijd tekort kwam. Dat belemmerde de groei van mijn bedrijf.  Ik voelde me door die bijbaan opgebrand, uitgeblust en stelde mezelf de vraag hoelang dit zo door kon gaan. Dus een jaar geleden, ook door privé omstandigheden, was ik er klaar mee. Ik kwam elke dag moe thuis, was chagrijnig, vond mijn baan niet meer leuk. Ik voelde dat, als ik zo doorging, ik terecht zou komen in een burn-out. Daarbij werd mijn vriend twee jaar geleden ernstig ziek. In eerste instantie dacht ik dat dat mijn vermoeidheid verklaarde. Maar nee, ik moest gewoon voor mezelf kiezen en ervoor gaan.

Ik liep al heel lang met het idee om gewoon volledig voor mijn bedrijf te gaan. Want super leuk als je iets kan doen waar je echt blij van wordt. Maar ik twijfelde heel erg of ik hier wel genoeg inkomen uit zou gaan halen. Maar die angst heb ik gelukkig kunnen omzetten en los kunnen laten. Ik dacht, in het ergste geval ga ik een aantal maanden op mijn spaarcenten leven (wat uiteindelijk helemaal niet nodig bleek!).

Dus op het moment dat eigenlijk alles op losse schroeven stond, mijn inkomen, mijn huis, heb ik er toch voor besloten om er 100% voor te gaan. En als ik daar nu op terug kijk… dit had ik véél eerder moeten doen! Op het moment dat ik stopte met mijn baan, ging het eigenlijk allemaal vanzelf. En binnen een maand zat ik vol met opdrachten.

Voorheen deed ik weleens een bruiloft of een newborn shoot, maar altijd maar half-half. Pas op het moment dat ik mezelf echt serieus ging nemen als ondernemen, ging het stromen!

Mijn advies aan iedereen die wil ondernemen: loslaten! Soms moet je in het diepe springen. Angsten kunnen mensen heel erg tegenhouden. Als je vast houd aan je angst, dan wordt het ontzettend moeilijk. Vanuit angst ga je geen stappen zetten. Als ondernemer moet je durven en het gewoon doen! Wat kan er nou gebeuren…? Als je op je bek gaat, dan leer je daar ook weer van. Mensen die fouten dúrven te maken, zijn wat mij betreft de echte ondernemers.

In principe had ik vrij weinig nodig om te starten. Een laptop en camera had ik al. Verder had ik weinig nodig om een goed product op te kunnen leveren. Én het vertrouwen in mezelf had ik.

Mijn vader en moeder waren mijn eerste klanten. Ook heb ik in het begin wel dingen gratis gedaan. Maar op den duur kwam het moment om te zeggen: ‘Ik kan het niet meer gratis doen, je betaald me ervoor.’ Mijn klantenkring is gegroeid vanuit mijn eigen kring, naar mensen die ik nog niet kende. Deze mensen lieten mij zien: ‘Jij kunt dit en ik gun jou deze kans!’ Zo is dat uitgegroeid door een klantenkring met mensen uit het heel Nederland én daarbuiten.

Sinds ik ben gaan ondernemen, ben ik veel bewuster geworden van mezelf. Vroeger was ik heel verlegen en verschool ik mezelf. Op persoonlijk vlak heb ik een mega groeispurt gehad. Daarnaast ga ik nu nooit met tegenzin naar mijn werk, ik heb altijd energie. Als ik terugkom van een klus, krijg ik echt voldoening omdat ik weet dat ik mijn klanten zo blij ga maken. Voor mijn gevoel ben ik echt gezegend!

Ook financieel heeft het super goed uitgepakt. Ik hoef me op dit moment geen zorgen te maken. Ik ben geen kleine ondernemer meer, het is zo tof om te kunnen zeggen: ‘Ik heb het gewoon geflikt!’ En als ik wil kan ik er zelfs even mee stoppen, die buffer heb ik nu. Het geeft me ook de ruimte om vooruit te kijken. Ik weet precies wat ik komend jaar ga verdienen. En alles wat daarbij komt is gewoon mooi meegenomen.

Mijn ideale werkweek? Ik ben geen ochtendmens. Dus ik sta op rond 8 uur, half 9. Dan lekker ontbijten, kletsen met mijn vriend en bekijken hoe mijn week eruit gaat zien. En dan kan ik heerlijk aan de slag. Meestal begin ik op maandag met een rustige dag achter mijn computer, bewerken en dingen afmaken. De dagen erna ben ik bezig met shoots, ontwerpen, van alles. Mijn week is heel divers. De afwisseling is heerlijk. Soms sta ik 14 uur op een bruiloft en ben ik daarna 3 dagen vrij. Of tussendoor boek ik een vakantie. Ik weet gewoon dat ik tussendoor vrij kan nemen of ook doordeweeks iets leuks kan doen.

Ik ben niet iemand die heel goed functioneert voor een baas. Ik heb daar moeite mee, loop dan snel vast, functioneer niet goed in een vast stramien. Dus die vrijheid van het ondernemen is voor mij super belangrijk. Ik geef nu zelf sturing. Ik kan nieuwe dingen uitproberen, iets anders aangaan. De mogelijkheden zijn bizar groot! Dat heb je niet als je voor een bedrijf werkt.

Het meest trots ben ik op mijn eigen stijl. Dat mensen direct zien dat werk van mijn hand komt. En de dankbaarheid die ik van klanten krijg, vind ik heel bijzonder. Dat zijn echt de kippenvel momenten. Ik doe gewoon iets wat ik heel erg leuk vind, dit voelt niet als werk, maar het is heel erg waardevol voor andere mensen.

Als ik er zo bij stil sta, dan denk ik echt: ‘Wauw! Hoe is dit mij overkomen…’ Ik dacht altijd dat het een kwestie van geluk hebben zou zijn. Maar ik heb het echt zelf gedaan. Ik heb er keihard voor gewerkt. We hebben veel voor onze kiezen gehad, bijvoorbeeld de ziekte van mijn vriend. Maar ik ben altijd doorgegaan. Ik ben super trots op mezelf!

In de toekomst zie ik mezelf in het buitenland zitten. Om sowieso heel veel bruiloften te mogen schieten, in Italië, Santorini, noem maar op. Meer de fashion kant op lijkt me ook heel gaaf. Zo’n shoot mee maken in Londen of Parijs lijkt me heel tof. Daarnaast wil ik lekker reizen. En in een magazine komen, dat zou ik ook heel graag nog willen meemaken. Ik hou van op pad gaan, op avontuur gaan, ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten, iets nieuws creëren. Het mooiste aan fotograferen vind ik mensen raken.

Op dit moment sta ik op het punt om meer in contact te komen met andere ondernemers. Niet alleen op zakelijk vlak, maar ook hoe hun leven eruit ziet. En natuurlijk om van elkaar te kunnen leren. Ik heb het altijd in mijn eentje gedaan en nu is het tijd om te gaan leren en stappen vooruit te zetten, zodat ik mezelf ook kan door ontwikkelen.”

Eva volgen?
Dat kan via Instagram, Facebook en haar website.

Deze podcast is een initiatief van Iris van Heugten. Als merkstrateeg heeft zij al tientallen ondernemers geholpen om hun bedrijf naar een hoger niveau te brengen. Maar het is haar missie om dat voor iédereen mogelijk te maken. Daarom heeft ze het Let’s Start Business programma ontwikkelt, speciaal vrouwen die een bedrijf willen starten. En dan met name voor diegene die niet eerst jaren willen aanrommelen, maar het in één keer goed willen doen. Die gaan voor succes. Want ook Iris stond eens op het punt dat alles nog nieuw was. En zoals ze zelf zegt: ‘Wat had ik graag iemand gehad die ik vertrouwde en mij precies de weg kon wijzen…’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven