Let’s Start Business met Gisèle Rebel

Welkom bij de Let’s Start Business Podcast. In deze podcast heb ik het met mijn gasten over het moment dat zij startten met ondernemen. Hoe kregen zij het voor elkaar om in zichzelf te gaan geloven? Waar liepen zij tegenaan en wat waren de grootste angsten en twijfels? Ik hoop dat deze inspirerende vrouwen je kunnen inspireren en motiveren.

Het ondernemersverhaal van Gisèle Rebel

“Ik ben Gisèle Rebel, eigenaar en bedenker van The Foodie Content Factory. Foodie Content Factory leert horeca bedrijven, food detaillisten en groothandelaren hoe zij een ijzersterke funnel neer kunnen zetten om continu nieuwe klanten en/of gasten te bereiken.

Mijn passie voor food is heel lang geleden ontstaan. Als meisje van 14 begon ik met werken bij de keurslager. Daarna ben ik gaan studeren en werken in de horeca en hotels. Uiteindelijk was ik eigenaar, met mijn toemalige man, van een horecaslagerij. Dit was een hele gave tijd, waarin we een bedrijf from scratch uit de grond hebben gestampt. Maar in 2018 merkte ik dat ik dingen aan het doen was, waar ik niet meer heel erg blij van werd. Dat waren veel organisatorische werkzaamheden waar ik opzich erg goed in ben, maar ik miste een stuk marketing en storytelling. Dus ik besloot eruit te stappen, om voor mezelf te beginnen. Ik wilde mensen leren hoe je heel snel je branding goed op kunt zetten en via social media nieuwe gasten en klanten aan kunt trekken.

Ik kom uit een gezin van allemaal leraren. Dus ik vind het van nature leuk om mensen iets te leren, om te vertellen. Ik merkte ook dat als ik mensen iets in stappen uitleg, ze het daarna zelfstandig kunnen. Daar ben ik trots op en die kwaliteiten wilde ik inzetten.

In het begin vond ik het heel moeilijk om mijn concept echt strak te krijgen. Omdat er nog geen duidelijk concept was, merkte ik dat ik heel veel mensen aan het helpen was. Deze mensen waren ook tevreden, maar het kostte wel heel veel tijd. Maar ik ben toch ZZP’er en heb niet meer het verlangen heb naar een team van 30 mensen (zoals in het verleden) dacht ik: ‘Oké, ik moet veel meer gaan focussen en veel scherper hebben wat ik bied.’ Ik merkte bijvoorbeeld dat ik bij het opzetten van een campagne heel veel tijd kwijt was aan het verzamelen van gegevens. Denk aan het verhaal van de ondernemer, want food ondernemers hebben bijna allemaal een prachtig verhaal, ze zijn echte doeners en heel gepassioneerd. Dus ik wilde daar iets voor bedenken, zodat ze het zelf kunnen.

Het concept dat ik nu heb uitgedacht is een funnel waarbij ik je van A tot Z leer hoe je een marketing campagne neerzet. Dat betekent dat ik mijn klanten leer hoe zij een landingspagina maken (waarbij ze werken met mijn template), hoe ze video’s bewerken en veel meer. Je hoeft bij mij het wiel niet uit te vinden.

Toen ik zelf mijn bedrijf op social media ging presenteren en mijn website ontwikkelde, verloor ik daar best veel tijd aan uitzoeken hoe iets werkt. Die kennis heb ik mezelf eigen gemaakt en ik vind dat dat anders kan. En dat specifiek voor de food branche. Ik loop al 32 jaar mee en weet precies hoe het seizoen voor deze ondernemers in elkaar zit. Daardoor weet ik hoe belangrijk het is dat je steeds jouw landingspagina aan kunt passen.

Ik was al gestart met mijn bedrijf toen ik vastliep in de tijd… Dat wilde ik niet! Wat ik nodig had was een goed concept, waarbij ik aan de ene kant mijn eigen aanbod ontwikkelt had en aan de andere kant had uitgedacht hoe ik mijn klanten echt daadwerkelijk goed kon helpen. En nog belangrijker: de klant moet dat gaan snappen en inzien. Ik had heel goed bedacht hoe mijn klant zijn gasten of klanten ging bereiken. Maar samen met Iris ging ik bedenken hoe ik míjn klanten kon bereiken.

Je ziet dat er heel veel mooie food bedrijven zijn. Vaak zijn dat ook krachtige bedrijven waar een franchise organisatie achter staat. Maar wat ze niet doen is social media benutten. Aan de ene kant vind ik dat een gemiste kans, maar het is ook een bedreiging. Want de nieuwe generatie leest geen volgers meer, maar kijken wel online op Instagram en Facebook.

Sinds ik dit bedrijf ben gestart zit ik weer helemaal lekker in mijn eigen kracht. Ik doe de dingen die ik leuk vind, waar ik energie van krijg en waar ik anderen mee help. Ik ben financieel zelfstandig als single mom met drie opgroeiende pubers. Dat was, toen ik afscheid nam bij het vorige bedrijf, echt wel iets wat ik spannend vond.

Ik ben super trots dat ik het gewoon aangedurfd heb om de dingen te gaan doen die ik wil, waar mijn passie ligt. Het is geweldig dat ik nu een funnel heb gebouwd die zo strak is ingericht, dat mijn klant binnen zes weken in staat is om een draaiende campagne op te zetten. In de food branche doet niemand het, maar ik wel!

Ik droom absoluut! Ik werk nu met heel veel food bedrijven die zelfstandig zijn. Ik wil door naar franchise organisaties, naar grote toeleveranciers van horeca bedrijven en food detaillisten. Omdat zij het product dat ik heb gemaakt ook uitstekend kunnen aanbieden aan hun afnemers. Dat wordt een win-win situatie.

Wat super belangrijk is: zet je eigen concept neer. Wees je ervan bewust dat je als eenpitter maar een aantal uren per week kunt werken. En een deel van die uren moet je ook werken aan je bedrijf, niet in je bedrijf. Als je uurtje-factuurtje werkt, kun je moeilijk opschalen. Dus bedenk je eigen concept en ga dat tot in de puntjes goed neerzetten.

Het ondernemerschap is wat mij betreft geschikt voor de mensen die in staat zijn om strategisch na te denken. Dus als je in staat bent om na te denken over de toekomst van je eigen bedrijf, maar ook over de toekomst van jouw afnemer. En als je bereid bent om te DOEN. Je leert door te doen. Ondernemen is echt in actie komen, ook als dat een keer mis gaat.

Twijfel je nog? Ga het doen! Je leert het meeste buiten je comfort zone. Ik leer dat ook aan mijn kinderen. De oudste gaat studeren en vraagt zich af: ‘Wat nou als dit het niet is?’ Ik geef hem ook mee dat hij nu niet de rest van zijn leven hoeft te denken, dat zou ook super saai zijn. Als je ergens 40 uren per week werkt, maar er niet blij van wordt, dan zou ik achter m’n oren krabben…

Als je eraan begint, zorg dan dat je een buffer hebt. Wees je bewust van de situatie waar je in zit. Zorg voor ruimte. Als je het te strak voor jezelf neerzet, ga je teveel spanning ervaren om creatief te zijn. Gezonde spanning is daarentegen niet erg, maar wees realistisch.”

Wil je Gisèle volgen?
Dat kan via Instagram, Facebook en haar website.

Deze podcast is een initiatief van Iris van Heugten. Als merkstrateeg heeft zij al tientallen ondernemers geholpen om hun bedrijf naar een hoger niveau te brengen. Maar het is haar missie om dat voor iédereen mogelijk te maken. Daarom heeft ze het Let’s Start Business programma ontwikkelt, speciaal vrouwen die een bedrijf willen starten. En dan met name voor diegene die niet eerst jaren willen aanrommelen, maar het in één keer goed willen doen. Die gaan voor succes. Want ook Iris stond eens op het punt dat alles nog nieuw was. En zoals ze zelf zegt: ‘Wat had ik graag iemand gehad die ik vertrouwde en mij precies de weg kon wijzen…’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven