Let’s Start Business met Rosalyn van Voorst

Welkom bij de Let’s Start Business Podcast. In deze podcast heb ik het met mijn gasten over het moment dat zij startten met ondernemen. Hoe kregen zij het voor elkaar om in zichzelf te gaan geloven? Waar liepen zij tegenaan en wat waren de grootste angsten en twijfels? Ik hoop dat deze inspirerende vrouwen je kunnen inspireren en motiveren.

Het ondernemersverhaal van Rosalyn van Voorst

“Ik ben Rosalyn, ook wel Roos genoemd. Ik ben 36 jaar oud en woon samen met mijn vriend en dochters in het Brabantse Nuenen. In 2001 ben ik begonnen aan de opleiding tot verpleegkundige en daarna doorgegroeid als operatie assistente. Tot op heden doe ik dat nog steeds met heel veel plezier voor twee dagen per week. Een aantal jaren geleden kreeg ik te maken met wat tegenslagen en negatieve ervaringen in de familiesfeer en mijn persoonlijke omgeving. Toen ging ik nadenken: ‘Dit leven gaat zo snel voorbij, wat wil ik eigenlijk nog in mijn leven?!’ En dat was mijn eigen bedrijf starten.

Toen ik klein was heb ik een tekening gemaakt hoe ik mijn leven zou zien op mijn dertigste. Daarop stond een eigen zaak, twee kinderen, een man, een hond en een huis. Een hond heb ik niet, maar een eigen zaak inmiddels wel.

In 2017 ging ik dus nadenken wat ik nog uit het leven wilde halen en waar mijn passie zit. Dat is in de sport en in coaching. Ik heb op vrij hoog niveau wedstrijden gezwommen. En ik heb heel veel mensen begeleid en natuurlijk ook in de zorg gewerkt. Ook heb ik aan anderen gevraagd wat zij bij me vonden passen. Toen kwam ik aan tafel bij de sportschool waar ik sportte met de vraag: ‘Zou een rol als trainer of coach in sport iets voor mij zijn?’ En toen werd direct het contract onder mijn neus geschoven met de vraag of ik alsjeblieft trainer wilde worden bij deze sportschool. Ik tekende het contract, schreef me in bij de KvK als personal trainer, volgde de opleiding en mijn drive werd steeds groter. Ook steeg mijn interesse in vitaliteit, werkgeluk en gezondheid, dus ging ik de opleiding tot vitaliteitscoach volgen.

Vanuit daar zocht ik naar welke doelgroep ik nou het beste kon helpen, dat bleken de ondernemers en professionals te zijn.

Eigenlijk heb ik altijd een eigen bedrijf gewild. In al die jaren zijn er ook een aantal momenten geweest waarin ik meer zelfstandig werd in mijn werk, dat vond ik toen al leuk. Toen ik eenmaal mijn KvK inschrijving en opleidingen op zak had, vond ik eigenlijk ook wel dat ik daar iets mee moest. Eerst vanuit de behoefte om me persoonlijk te ontwikkelen, maar daarna ook omdat ik weet dat ik zoveel mensen kan helpen. En ik wíl ook heel graag mensen helpen. Om me heen zag ik allemaal mensen die tegen een burn-out aan liepen, die ik overigens zelf ook heb gehad 10 jaar geleden. Zij hebben help nodig op vitaliteitsgebied. Dus uiteindelijk ben ik gaan ondernemen omdat ik vind dat ik meer mensen op professioneel niveau mag helpen. Werken in de zorg doe ik met veel plezier. Ik geef sportlessen in de sportschool. Maar in coaching, op mentaal en fysiek vlak, vind ik dat ik ook veel kan bijdragen.

In september 2019 brak ik mijn teen, toen kreeg ik veel rust. Toen kwam ik ineens mijn diploma vitaliteitscoaching tegen. ‘Leuk dat je geslaagd bent Roos, maar wat ga je er nu mee doen?’ En in alle drang naar het ondernemerschap heb ik een visitekaartje gemaakt. Dat werd mijn stok achter de deur. Ik wist nog niet precies wat ik ging doen, maar ik zou iets gaan doen met mijn kennis, kunde en ervaringen.

En toen kwam Iris online voorbij met een advertentie. Ik volgde haar online masterclass en dát was het moment waarop ik dacht: ‘Ja, maar dit moet ik ook doen!’ Ik had iemand nodig die met mij kon uitvogelen wat wil je nou echt precies. En vooral wat wil je nou niet.

Wat ik spannend vond? Coaches komen als zaadjes uit de grond, er zijn er duizenden van in Nederland. Waarom zou ik me onderscheiden van de rest? Waarom zou ik die coach zijn waar iemand voor zou kiezen? Dat was een stukje onzekerheid. Daarnaast heb ik twee leuke banen én de financiële verplichting om mijn gezien te onderhouden. Moet ik een risico nemen? En wie gaat me daarin begeleiden? Ik sta altijd voor iedereen klaar, maar wie is er dan voor mij? Dat was de angst.

Nu zie ik wat ik kan brengen. Ik zie nu wat mijn waarde is. Ik zie zoveel gebeuren, alleen al in mijn direct omgeving. Mijn handen kriebelen!

Wat ik praktisch nodig had om te kunnen beginnen? Niks! Hooguit een telefoon en een laptop. Wat je wél nodig hebt? Energie. En ook zelfvertrouwen zou goed van pas komen.

Mijn eerste klant kwam via mond-tot-mond reclame. Ik heb niks met social media, des te meer houd ik van face-to-face. Netwerken, koffie drinken, sparren met elkaar. Niet alleen om te verkopen, maar juist om kennis te delen. Mijn eerste klant kwam door iemand die zei: ‘Ik denk dat ik iemand ken die joú kan gebruiken’.

Mijn bedrijf heet Roos Ontspannen Ondernemen. Na de start van mijn bedrijf heb ik rust gekregen. Ik ben heel lang onrustig geweest. Ik heb veel gedaan en dacht op op den duur: ‘Ik heb een leuk huis, ik heb een man, ik heb twee kinderen, ik heb twee leuke banen, maar er kriebelt nog iets…’ Dus uiteindelijk kwam er een hele lijst uit met grote en kleine dingen die ik nog wilde doen of bereiken in mijn leven. Inmiddels is de helft er alweer vanaf omdat ik ze gedaan heb of omdat ze niet meer belangrijk voor me zijn. Sinds ik mijn bedrijf ben gestart is er rust gekomen. Ik ben mijn droom achterna gegaan en ik kan het gewoon! Dit was mijn doel dus kennelijk. Dit wilde ik in mijn leven en als het niet was gelukt, dan was dat zo. Maar dan had ik het wel geprobeerd.

Ik ben super trots dat ik die rust heb terug gevonden en dat ik de stap heb durven zetten naar iets wat groot kan worden. Dat ik het gewoon doe! En dat ik ook genoeg vrijheid en rust ervaar om er voor mijn gezin te zijn. En voor andere mensen en voor andere dingen.

Over een jaar? Als ik met niks rekening hoef te houden, dan heb ik een vitaliteitsstudio aan huis. Ik ben ook bokscoach, om boksen in te zetten als agogisch middel om beter te communiceren met mensen, te werken aan ‘nee’ zeggen en meer. Het lijkt me ontzettend leuk om daar, in mijn eigen ruimte, ook iets mee te kunnen gaan doen.

Ik zou het ondernemerschap aanraden aan mensen die zoeken naar zelfstandigheid en een goede drive hebben. Mensen die veel van zichzelf naar buiten willen brengen. Of die onrustig zijn en voor hun gevoel op dit moment hun ei niet kwijt kunnen. Deze goedgemotiveerden mensen zijn perfect geschikt als ondernemer. Ga het doen! En doe het echt voor jezelf! Ga niet ondernemen voor de status of om geld te verdienen, maar doe het vanuit je passie.

Wil je Rosalyn volgen?
Dat kan via Instagram, Facebook, LinkedIn en haar website

Wat Rosalyn heeft geleerd van Let’s Start Business? “Dat er echt een logische volgorde zit in ondernemen. Als jij niet bepaald hebt wat je écht wilt, dan ga je veel te breed.”

Wil jij ook jouw bedrijf starten mét succes of eindelijk uit de startfase komen? Op 5 oktober start een nieuwe ronde Let’s Start Business (vol=vol). Kom gratis en vrijblijvend in gesprek met Iris om te kijken of dit iets voor jou is. Lees meer over het programma of plan direct je Kickstart Call.

Deze podcast is een initiatief van Iris van Heugten. Als merkstrateeg heeft zij al tientallen ondernemers geholpen om hun bedrijf naar een hoger niveau te brengen. Maar het is haar missie om dat voor iédereen mogelijk te maken. Daarom heeft ze het Let’s Start Business programma ontwikkelt, speciaal vrouwen die een bedrijf willen starten. En dan met name voor diegene die niet eerst jaren willen aanrommelen, maar het in één keer goed willen doen. Die gaan voor succes. Want ook Iris stond eens op het punt dat alles nog nieuw was. En zoals ze zelf zegt: ‘Wat had ik graag iemand gehad die ik vertrouwde en mij precies de weg kon wijzen…’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven