Let’s Start Business met Soraya Koendjbiharie

Welkom bij de Let’s Start Business Podcast. In deze podcast heb ik het met mijn gasten over het moment dat zij startten met ondernemen. Hoe kregen zij het voor elkaar om in zichzelf te gaan geloven? Waar liepen zij tegenaan en wat waren de grootste angsten en twijfels? Ik hoop dat deze inspirerende vrouwen je kunnen inspireren en motiveren.

Het ondernemersverhaal van Soraya Koendjbiharie

“Ik ben Soraya, 32 jaar en zit nu in mijn droomhuis in Den Haag. Ik heb in bestuurskunde gestudeerd en ben uiteindelijk in marketing- communicatie beland.

Vanuit daar ben ik ondernemers en professionals gaan begeleiden in marketing en branding, zodat zij stappen kunnen zetten in hun carrière. Zelf heb ik namelijk in een hele korte periode 3 keer promotie gemaakt en ben ik zelfs afdelingshoofd digitale communicatie geweest. Ik kreeg heel vaak de vraag: ‘Hoe heb je dat gedaan? Ik zag op LinkedIn dat je zelfs bent genomineerd voor een Award!’ Wat voor mij redelijk normaal leek, bleek een inspiratie te zijn voor anderen. Dus daar heb ik inmiddels mijn business van gemaakt.

Naast al dat harde werken, ambitieus zijn en veel projecten tegelijk willen doen, spendeer ik ook heel veel tijd in Griekenland. Ik ben daar zo’n 10 keer per jaar, omdat ik graag het vakantiegevoel opzoek. Ik wil hard werken, maar ook een fijn leven leiden. Ook over mijn work life travel balance kreeg ik veel vragen, dus daar help ik mensen ook bij.

Voordat ik mijn bedrijf startte werkte ik in Amsterdam-Zuid, daar heb ik 6 jaar gewerkt. Bij zowel een publieke- als een commerciële organisatie. Ik werkte tussen de 40 en 60 uur in de week. Voor toen was dat heel goed en fijn, zeker de eerste 5 jaar had ik ook een goede balans tussen werk, reizen en sporten. Door mijn ervaring mocht ik bij die commerciële werkgever direct instromen op senior consultantniveau. Ik bediende daar grote organisaties. Dat betekende dagelijks 3,5 uur reizen met het openbaar vervoer, ik kon minder vaak naar Griekenland, dat brak me op. Ik ervaarde minder vrijheid en ook minder het gevoel van vrije tijd, het voelde niet goed. Op papier was de uitdaging heel gaaf, ik had fijne collega’s en ruimte voor groei, maar ik miste de vrijheid. Ik vroeg me af of ik dit nog wel ooit ging terug vinden. Als ik op zaterdagochtend wilde werken en op woensdagochtend vrij wilde, omdat ik geen zin had in werk, dan wilde ik dat zo kunnen doen.

Ik zat dus in een baan die op papier een hele gave uitdaging was, maar ontdekte dat ik niet gelukkig was. Ik wist niet wat het dan wel was. Toen ging het roer om. en heel millenial-achtig op ging ik op mijn versie van een sabbatical: een mini -pensioen. Ik noem het een mini-pensioen omdat ik bleef solliciteren en zoeken naar een nieuwe uitdaging, maar wel met veel ruimte voor reflectie. Toen zat ik in een hotel in Griekenland genaamd ‘360 Hotel ’ en kreeg ik altijd al te horen dat mijn aanpak 360 graden was. Dus toen dacht ik: ‘Dit is het!’

Intussen zag ik vrouwen op Instagram die hun eigen bedrijf oprichtten. Nou ben ik niet iemand die echt een haat heeft naar loondienst, maar in ondernemen vond ik een andere vorm om mijn work life travel balance zo in te richten hoe ik dat zelf wil. Een ander voordeel van ondernemen vind ik dat ik zelf kan kiezen voor de mensen met wie ik samenwerk. Terwijl ik als manager in loondienst een team kreeg toegewezen.

Ik kwam tot de conclusie dat ik mijn ervaring in marketing, communicatie en branding ook kon toepassen voor individuen. Maar dan komt je eigen personal brand en eigen bedrijf, plus het feit dat ik redelijk snel dingen wil neerzetten en niet lang wil aanmodderen, om de hoek kijken. Ik was een maand officieel gestart toen ik Iris ontmoette. Ik bleef zelf maar rondjes draaien, dus daar had ik iemand anders voor nodig. Daarnaast vond ik investeren spannend, maar ik realiseerde me dat het veel meer ging kosten als ik zelf ging aanmodderen (keer mijn uurtarief). Inmiddels zijn we wat maanden later en had ik nooit in mijn eentje dat bedrijfsconcept zo rond kunnen maken en twee programma’s kunnen ontwikkelen in zo’n korte periode. 

Mijn bedrijf heeft 360 Degrees Communications. Daarmee help ik ondernemers en professionals dus de kansen aan trekken die zij willen aantrekken. Samen zorgen we ervoor dat opdrachtgevers zich aandienen, in plaats van daarom te moeten leuren. En ik leer ze hoe ze zichzelf dus beter kunnen pitchen. Met behulp van Let’s Start Business heb ik inmiddels twee concrete programma’s opgezet. 

Let’s Start Business helpt je om stapsgewijs je bedrijfsconcept op te bouwen. Dat gaf me heel veel zekerheid: ‘Dit is mijn verhaal’. Het gaf me heel veel vertrouwen om mijn eigen verhaal en eigen marketing goed over te brengen. Daar waar ik anderen mee help, wilde ik zelf mee geholpen worden. En dat is ook gelukt! Samenwerken met iemand die daar al tientallen anderen mee heet geholpen is veel makkelijker dan zelf starten. Dat brengt je (sneller) verder. Ik bedoel: ‘Volgende week heb ik de eerste deelnemers voor mijn programma. Daar zou ik in mijn eentje denk ik wel een jaar over doen. En dan zou ik nog niet eens de prijs durven vragen die ik wil vragen.’

Het cliché is waar: Ga gewoon doen! Maar ga wel met hulp aan de slag.

Als je me een jaar geleden had verteld dat ik iets zou gaan lanceren, zonder dat het 100% af is, had ik je voor gek verklaard! Ik realiseer me nu dat mensen me als projectleider normaal inhuren om alles van a tot z goed neer te zetten. Maar nu heb ik zelf iets gekocht en ga ik aan de slag, terwijl er nog maar 1 module staat. De rest ga ik de komende weken verder ontwikkelen. Dankzij dit programma ben ik gewoon aangemoedigd. Daar heb ik wel over getwijfeld. Maar ik ben gewoon gaan doen, gaan laten zien waar ik voor sta. Het duurde wel een weekje of twee voordat ik mezelf zover kreeg. 

Ik startte ooit met Instagram als ‘fitgirl’ en vanuit die tijd ken ik een dame. Met haar raakte ik opnieuw in gesprek en aan het einde van het gesprek werd ze mijn klant. Ook via het Let’s Start Business netwerk ben ik iemand tegengekomen die het programma gaat volgen. En verder deel ik heel veel Social media posts en stories om klanten aan te trekken, waarin ik laat zien welke kennis ik heb. Ik deel tips, heb templates gemaakt voor terugblik sessies en allerlei andere content. Gelukkig vind ik Social media nog steeds leuk! Heel veel zichtbaar zijn en goed gebruik maken van je netwerk is belangrijk.

Ik heb inmiddels meer zelfvertrouwen. Ik kom uit een bedrijfscultuur waarbij alle communicatie uitingen er logischerwijs perfect uitmoeten. Dat drong ook door tot mij zelf, dus ik vond het heel lastig om content te maken. Maar nu mijn verhaal duidelijk is, vind ik het veel makkelijker om mijn verhaal te delen of op anderen te reageren. Dat is voor mij een hele grote stap geweest.

Mijn ideale werkweek is 3 dagen werken en ongeveer een halve dag aan opleiding besteden. Idealiter sta ik dagelijks op hetzelfde tijdstip op. In mijn badjas werken is wel eens lekker, maar maakt me niet heel productief. Dus ik zorg altijd dat ik gewoon mijn ‘werk kleding’ aantrek in de ochtend. Verder eet ik 6 tot 8 keer per dag en heb ik en kleine aandachtspanne. Ook sport ik ongeveer 3 keer in de week, van yoga tot hardlopen. Rond 6 uur neem ik een grote pauze om te eten. Vervolgens doe ik in de avond vaak nog wat werk waarbij ik niet echt gefocust hoef te zijn.

Wat ik het heerlijkst vind? Weekend plannen wanneer ik dat wil! De dag voordat ik weekend heb schrijf ik alle to-do’s uit, zodat ik ook echt het weekend-gevoel heb. Wanneer de meest mensen weekend hebben, vind ik het lekkerste om te werken, want niemand stoort je. Die vrijheid om te kiezen wanneer je werkt vind ik belangrijk. En ik ben mezelf er ook bewust van dat ik op tijd vrij moet nemen, wanneer ik veel heb gewerkt. Die bewegingsvrijheid is ook iets wat ik voelde wringen tijdens mijn laatste baan in loondienst. Ik werk nu ook alleen wanneer ik in de flow zit. Dat is overigens niet altijd productief en voordelig, want wanneer ik niet in die flow zit ga ik netflixen. Het is heel fijn dat ik met niemand rekening hoef te houden. Daardoor zit ik beter in mijn vel.

Waar ik trots op ben? Ik ben veel beter in mijn verhaal delen. Het is toch altijd spannend om over jezelf te vertellen, maar dat doe ik nu veel makkelijker. En ik durf nu echt te kiezen voor mijn doelgroep, mijn tribe, mensen die echt bij mij passen. Daardoor werk ik nu met mensen die bij mij matchen, waarmee het goed klikt, ongeacht wat voor type persoon. Maar dat betekent dat je ook voor de volle 100% voor hun moet kiezen, anders kunnen zij niet voor jou kiezen. Dat is spannend, want dat betekent dat je heel veel mensen uitsluit. Wanneer ik nu iets post, doe ik het écht voor die mensen. Waardoor ik weet dat het ook kan zijn dat anderen afhaken. Ik ben het meest trots op deze stap die ik gezet heb!

Over een jaar… heb ik mijn eigen hotel in Griekenland voor workshops en retreats. Nee, niet binnen een jaar, maar ik zou het heel leuk vinden om zoiets op te richten. Over een jaar draaien mijn twee programma’s heel goed en kan ik remote blijven werken. Ik ben een heel social dier dat altijd aan staat, maar werken vanuit mijn kantoor thuis vind ik heel fijn. Dat remote werken wil ik vasthouden. Over een jaar wil ik nog meer mensen inspireren door sprekers klussen.

Je start je bedrijf om een reden, bijvoorbeeld een irritatie of passie. Je kunt lekker werken met de mensen die je zelf uitkiest. Als voormalig manager was ik bang dat ik mijn team zou gaan missen. Maar als je gaat starten: werk aan je netwerk! Ik heb nu mensen in mijn netwerk die ik als mijn team kan beschouwen. Let op wie je gaandeweg tegenkomt en je leert steeds beter wie er wel en niet bij je passen. Ik krijg er ontzettend veel energie van én mijn business groeit ervan.

Ik kom uit een familie waarvan veel mensen bij de overheid werken. Dus je hoeft niet uit een ondernemersfamilie te komen of een bepaald type te zijn om een bedrijf te starten. Als JIJ iets wilt, kijk dan welke vorm past. En als dat nu ondernemen is voor jou: ga ervoor en probeer het! Valt het tegen? Dan weet je dat ook weer. Lukt het wel? Krijg je er nog meer kansen door! Het is wel voor dedicated mensen, maar dat vind ik ook voor mensen in loondienst.

Tot slot: terugkijken is iets dat we te weinig doen. Van Iris kreeg ik een fles champagne om successen te vieren. Kijk terug welke stappen je allemaal al hebt genomen! Blijf successen vieren! Business buddy’s zijn daarin heel belangrijk.”

Soraya volgen?
Dat kan via Instagram, LinkedIn en haar website. Soraya heeft Iris geïnterviewd voor haar nieuwe programma, dat interview kun je hier bekijken.

Deze podcast is een initiatief van Iris van Heugten. Als merkstrateeg heeft zij al tientallen ondernemers geholpen om hun bedrijf naar een hoger niveau te brengen. Maar het is haar missie om dat voor iédereen mogelijk te maken. Daarom heeft ze het Let’s Start Business programma ontwikkelt, speciaal vrouwen die een bedrijf willen starten. En dan met name voor diegene die niet eerst jaren willen aanrommelen, maar het in één keer goed willen doen. Die gaan voor succes. Want ook Iris stond eens op het punt dat alles nog nieuw was. En zoals ze zelf zegt: ‘Wat had ik graag iemand gehad die ik vertrouwde en mij precies de weg kon wijzen…’

Scroll naar boven